Een mooie Grüner Veltliner uit het Kremstal gebied in Oostenrijk. Deze witte wijn heeft aroma's van witte peper, peer en een klein zoetje. Goed te combineren met witvis en asperges.
Wijnhuis | Weingut Buchegger |
Land | Oostenrijk |
Streek | Kremstal |
Smaak | Wit |
Wijnsoort | Droog |
Druivensoort | Grüner Veltliner |
Jaar | 2016 |
Gerechten | Vis, Gevogelte, Wit Vlees, Aperitief, Limburgse asperges |
Weingut Buchegger, Gruner Veltliner Ried Geppling 2016
Oostenrijk, Kremstal
Witte Wijn
Alcohol: 13%
Druiven: 100% Grüner Veltliner
Kleur:
Helder, lichtgeel met de eerste paar maanden wat kleine bubbeltjes van de afvulling op fles (verdwijnt met een paar maanden).
Geur:
Fris, fruitig en jong (druiven). Gemiddelde intensiteit met groot fruitkarakter en mineraliteit. Licht rijp fruit, perzik, peer, appel, witte peper en beetje bloemen.
Smaak:
Droog met een verfrissende aanzet en een vol fruitig middengedeelte. Hints van perzik, peer, appel en een beetje citrus. Veel mineralen, witte peper en iets floraals. Sappig en rond met frisse zuren die het geheel mooi complementeren. Gemiddelde tot lange afdronk met klein bittertje.
Beschrijving:
Een vol, fruitige wijn met veel geur en smaak. Extreem elegant met tonen van witte peper, perzik, citrus en bloemen. Veel mineraliteit in geur en smaak. Een mondvullende wijn zonder gebruik van hout of overextractie maar pure elegantie. Uiteraard heerlijk als aperitief of op een warme zomerdag, maar tevens prima inzetbaar aan tafel. Stevige witvis (zeewolf, zeeduivel), geitenkaas, rijpe loopkazen en kreeft zijn enkele voorbeelden. Aziatisch eten zal het ook goed doen en asperges met deze wijn is een hemelse combinatie.
Het wijnhuis van Walter Buchegger is afkomstig uit het Oostenrijkse Kremstal. Walter maakt Grüner Veltliner van heel fris tot heel rijk en ook zeer strakke en elegante Rieslings. Naast de traditionele Zweigelt, heeft hij ook nog Cabernet Sauvignon en Merlot aangeplant staan. In 2006 verhuiste hij zijn bedrijf van Gedersdorf naar Dross waar hij een gloednieuw wijnbedrijf liet neerzetten, welke volledig is uitgerust met de nieuwste en dus toekomstbestendige machines.
De 10 hectare wijngaarden werden in 2008 uitgebreid met nog 1 extra hectare van wijngaard Gebling. Walter Buchegger heeft inmiddels percelen op de volgende wijngaarden: Holzgasse, Gebling, Pfarrweingarten en Vordernberg voor met name de Grüner Veltliners en de Lössterrassen, Gebling, Tiefenthal en Moosburgerin voor de Rieslings. Verder heeft hij Zweigelt van de wijngaard Weitgasse en Merlot van de Tiefenthal wijngaard.
Buchegger's wijngaarden hebben stuk voor stuk unieke eigenschappen die elke wijn een andere signatuur meegeven. Verder werken ze bij Weingut Buchegger wijnen volledig biologisch, maar vermelden ze dit niet op het etiket, omdat ze dit de normaalste zaak van de wereld vinden. Het is niet verwonderlijk dat de Buchegger wijnen al vele jaren in de prijzen vallen bij de verschillende wijncompetities, zowel in Oostenrijk als internationaal gezien. Walter Buchegger behoort tot de 3 beste producenten van het Kremstal.
Het Oostenrijkse wijngebied Kremstal ligt ten westen van Wenen en ligt deels in het dal waar de Donau doorheen stroomt. Het wijngebied bestaat voornamelijk uit rotsgrond en leem en met een constante temperatuur tijdens het groeiseizoen is het een ideaal gebied voor wijnbouw. In totaal worden er 2270 hectare gebruikt voor de wijnbouw, waarvan 1180 hectare voor de Grüner Veltliner en 283 hectare voor de Zweigelt en 209 hectare voor de Riesling. Het Kremstal is een van de beste wijngebieden in Oostenrijk.