Witte wijn zoeken

Pinot Gris Côte de Rouffach 2013 | Witte wijn | Frankrijk
€ 15,00

Domaine Rieflé, Pinot Gris Côte de Rouffach 2013 | Witte wijn | Frankrijk

Frankrijk | Wit | Droog

Vol van rijpe steenvruchten zoals perzik en abrikoos. Verder rijp, geconcentreerd, ziltig en mineraal. Het terroir van de Côte de Rouffach geeft expressie, warmte en mineraliteit aan de wijndruiven die erop groeien. Een aanrader!

Wijnhuis Domaine Rieflé
Land Frankrijk
Streek Alsace
Smaak Wit
Wijnsoort Droog
Druivensoort Pinot Gris
Jaar 2013
Gerechten Wit Vlees, Aperitief, Aziatisch (kruidig), Mosselen, Oesters
0 beoordeling(en).    0 beoordeling(en).   |   Beoordeel

Domaine Rieflé

Domaine Rieflé is een echt familiebedrijf en is sinds 1850 gelegen in Pfaffenheim in het zuiden van de Elzas. Het domaine heeft een visie van duurzame wijnproductie voor een zo puur mogelijke wijnexpressie. Met dit doel in ogen word bij elke stap van het wijnmaakproces nagedacht over de meest pure expressie van het terroir. Zo wordt geen pesticide gebruikt, wordt de grond bemest met natuurlijk compost en mogen alleen natuurlijke gisten gebruikt worden voor het vergistingsproces. Het domaine bestaat uit 70 verschillende stukken grond, elk met unieke eigenschappen en elk dus ook met een unieke behandeling door de wijnmakers. Tijdens de oogst mag geen enkele druif met machine geoogst worden; alles gebeurd met de hand.

Op deze manier hopen de wijnmakers wijnen te maken die het terroir zo goed mogelijk reflecteren. Wijnen die jaar op jaar een goede structuur, balans en complexiteit bezitten. Dit proeven wij zeker terug in de verschillende wijnen van Domaine Rieflé. De Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Pinot Noir zijn allen echt unieke wijnen van hoge kwaliteit. 

Bij ons bezoek aan Domaine Rieflé viel ons op hoeveel passie de familie voor hun producten en het terroir heeft. Vader Jean-Claud en zijn zoons Paul en Thomas werken samen met een gedeelde visie en dat uit zich in de wijngaarden, de kelder en natuurlijk vooral in de wijnen. We zijn dan ook erg trots dat we hun wijnen leveren door heel Nederland.

Alsace

De Alsace is het meest noord-oostelijk gelegen wijngebied van Frankrijk. Grofweg lopen de wijngaarden van Strasbourg in het noorden tot aan Mulhouse in het zuiden. Ondanks de noordelijke ligging van de Alsace heeft het na de Languedoc de minste regenval van alle Franse wijngebieden. Dit heeft het voornamelijk te danken aan de Vogezen welke een natuurlijke grens vormen met de rest van Frankrijk.

De Elzas geniet van vele zonuren door de oostelijk gerichte heuvels en minder wisselvalligheid door de ligging tussen bergketens. Tegelijkertijd zorgt de ligging naast de Rijn voor de nodige tempering in de avond- en nachturen, wat weer complexere wijnen oplevert door vertraging van het rijpingsproces. Al met al levert dit micro-klimaat potentieel zeer hoogwaardige wijnen op, waarbij vooral de Riesling en Gewürztraminer opvallen en zeer bloemig en intens aromatisch van karakter kunnen zijn. Heel anders dan wijnen van dezelfde druiven in Duitsland of in Zwitserland, waar ze vaak veel strakker en droger gemaakt worden.

Door de eeuwen heen is de Alsace nogal vaak van "bestuur" veranderd. Dan weer was het Duits dan weer Frans. Dat het vaak in Duitse handen was zien we terug in het feit dat je hier met duits prima uit de voeten kunt.

In de Alsace groeien veel verschillende druivensoorten waaronder Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, en de eerder genoemde Riesling en Gewürztraminer. De wijnen worden, in tegenstelling tot de rest van Frankrijk in de Alsace als mono-varietal gebotteld in de typische langwerpige flessen (flutes).

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:
Pinot Gris Côte de Rouffach 2013 | Witte wijn | Frankrijk - Vin Munnen Wijnen | Wijnhandel en WSET opleiding | Maastricht © 2020 - gosidesign