Volle stevige rode wijn met rijp fruit en een mooie aardse, zelfs vlezige toets in de neus. Krachtige aanzet in de mond maar met wat eten of even beluchten is de wijn al veel zachter. Laatst geproefd op 3 december 2016.
Wijnhuis | Domaine de Bérane |
Land | Frankrijk |
Streek | Rhône |
Smaak | Rood |
Wijnsoort | Droog |
Druivensoort | Syrah, Grenache |
Jaar | 2007 |
Gerechten | Rood Vlees, Gevogelte, Pasta, Stoofschotels, Kaas |
Domaine de Bérane, Les Blaques 2007
Frankrijk, Côtes du Ventoux AOC
Alcohol: 13,5%
Druiven: Syrah, Grenache
Kleur:
Donker bordeauxrood.
Geur:
Rijp rood en zwart fruit zoals bosvruchten en bessen. Ook zwarte peper en kruiden (tijm, rozemarijn) en een lichte animale toets. Verder iets rokerigs en vlezigs gecombineerd met een aardse ondertoon. Rijke warme geur die dit deel van de Rhône zo kenmerkt.
Smaak:
Droog met een volle body en stevige rijpe tannine die door de hele mond voelbaar zijn. Volle aanzet met veel bosvruchten en bramen direct opgevolgd door de aardse tonen, het rokerige en weer zwarte peper met wat tijm. Zeer goede balans en een lange afdronk
Beschrijving:
Volle en krachtige rode wijn die nu op dronk is maar nog zeker 2 tot 3 jaar op dit niveau blijft. Aan tafel prima inzetbaar bij zwaardere gerechten of een mooi stuk rood vlees. Bewaarpotentieel 2016-2017
In maart 2000 is door Anne-Claire en Bertrand, Domaine de Bérane aan de voet van de Mont Ventoux opgericht. Ze bezitten er 28 hectare grond en ze hebben er hun eigen huis en het wijnbedrijf opgezet. De druiven die staan aangeplant zijn Grenache (grootste gedeelte), Syrah en een beetje Mourvèdre. De wijngaarden liggen in de Rhône vallei en de appellatie waar ze onder werken is die van de Côtes du Ventoux (een subappellatie van de Rhône).
Anne-Claire en Bertrand bewerken de wijngaarden zonder gebruik te maken van chemische producten zoals pesticiden en herbiciden. Ze zijn ervan overtuigd dan hun biologische aanpak de grond, de druiven en dus uiteindelijk de wijn alleen maar ten goede komt. Na het proeven van hun wijnen kan ik niet anders dan constateren dat ze gelijk hebben.
Het wijngebied de Rhône loopt goed en wel van Lyon in het noorden tot aan Avignon in het zuiden. De noordelijke Rhône is het meest bekend van de grote namen zoals Côte Rôtie en Hermitage. De enige blauwe druif die hier is toegestaan is de Syrah. De meest bekende witte druif is de Viognier. Het bekendste gebied in het zuiden is waarschijnlijk de Châteauneuf-du-Pape. In het zuiden domineert de Grenache druif. Het zuidelijke deel van de Rhône is ook verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de wijnproductie (95%).
De Côtes du Ventoux is de wijnstreek direct aan de voet van de Mont Ventoux. Sinds 1973 heeft het gebied de AOC status verworven en alhoewel hier vroeger de wat simpelere wijnen vandaan kwamen zijn er nu steeds meer producenten die kwaliteit voorop zetten, zoals Domaine de Bérane. Met volle maar verfijnde wijnen gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvedre is dit een echt tophuis die bovendien ook nog eens een zeer aantrekkelijk prijs/kwaliteitsniveau heeft.