De Alsace is het meest noord-oostelijk gelegen wijngebied van Frankrijk. Grofweg lopen de wijngaarden van Strasbourg in het noorden tot aan Mulhouse in het zuiden. Ondanks de noordelijke ligging van de Alsace heeft het na de Languedoc de minste regenval van alle Franse wijngebieden. Dit heeft het voornamelijk te danken aan de Vogezen welke een natuurlijke grens vormen met de rest van Frankrijk.
De Elzas geniet van vele zonuren door de oostelijk gerichte heuvels en minder wisselvalligheid door de ligging tussen bergketens. Tegelijkertijd zorgt de ligging naast de Rijn voor de nodige tempering in de avond- en nachturen, wat weer complexere wijnen oplevert door vertraging van het rijpingsproces. Al met al levert dit micro-klimaat potentieel zeer hoogwaardige wijnen op, waarbij vooral de Riesling en Gewürztraminer opvallen en zeer bloemig en intens aromatisch van karakter kunnen zijn. Heel anders dan wijnen van dezelfde druiven in Duitsland of in Zwitserland, waar ze vaak veel strakker en droger gemaakt worden.
Door de eeuwen heen is de Alsace nogal vaak van "bestuur" veranderd. Dan weer was het Duits dan weer Frans. Dat het vaak in Duitse handen was zien we terug in het feit dat je hier met duits prima uit de voeten kunt.
In de Alsace groeien veel verschillende druivensoorten waaronder Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, en de eerder genoemde Riesling en Gewürztraminer. De wijnen worden, in tegenstelling tot de rest van Frankrijk in de Alsace als mono-varietal gebotteld in de typische langwerpige flessen (flutes).