Rode Wijn zoeken

Barbera d'Asti Cru La Riva 2011 | Rode wijn | Italië
€ 18,00

Alfiero Boffa, Barbera d'Asti Cru La Riva 2011 | Rode wijn | Italië

Italië | Rood | Droog

Een van de vier Crus van Alfiero Boffa. De meest stevige, volle wijn met tonen van groene kruiden en peper. Heerlijk bij een langzaam gegaarde lamsbout.

Wijnhuis Alfiero Boffa
Land Italië
Streek Piemonte
Smaak Rood
Wijnsoort Droog
Druivensoort Barbera
Jaar 2011
Gerechten Wild, Rood Vlees, Pasta
0 beoordeling(en).    0 beoordeling(en).   |   Beoordeel

Alfiero Boffa, Barbera d'Asti Cru La Riva 2011

Italië, Piemonte

Alcohol: 13,5%

Druiven: 100% Barbera

 

Kleur:

Diep donker rood met aan de rand nog een licht bordeauxrode gloed.

 

Aroma's:

Boordevol overrijp en krachtig rood en zwart fruit. Denk hierbij aan bessen, kersen, bramen, bosvruchten en ver weg zelfs wat aardbei. Dit alles verweven met zwarte peper en een volle toets van vanille en ceder van het houtgebruik. Heftige neus, waarschijnlijk door het rijpe fruit en houtgebruik (vanille) in combinatie met de fleslagering. 

 

Smaken:

Droog met een volle, stevige fruitige aanzet. Vol mondgevoel, maar alcohol krijgt veel tegenspel van de verschillende smaken (bes, kers, bramen, viooltjes en verse kruiden) en van de nog duidelijk aanwezige tannine. In het middengedeelte veel power maar nog steeds geen overdaad aan alcohol omdat ook de zuren mooi aanwezig zijn. Lange en krachtige afdronk waarbij alle smaken lang nagalmen. 

 

Extra beschrijving:

Schitterend glas en het bewijs dat ook een “alledaagse” druif als de Barbera een enorm potentieel heeft in bekwame handen. Druiven volledig afkomstig van een klein perceel Cua Longa genaamd. Handmatige oogst, gevolgd door een strenge selectie van alleen de gezondste druiven en een fermentatie in contact met de schil van 12-15 dagen met daarna een houtopvoeding van 1 jaar op houten foeders en ook nog één jaar op fles zorgen voor een krachtige, elegante en langlevende Barbera. Om zo te drinken voor menigeen waarschijnlijk te zwaar, maar door zijn kwaliteit des te beter inzetbaar aan tafel. Kan veel hebben, maar mijn favoriet is toch wel botermals rundvlees met verse truffel erop.

Alfiero Boffa

Alfiero Boffa is gespecialiseerd in de productie van Barbera d'Asti Superiore toen hij vanaf 1984 ging experimenteren met aparte vinificaties van de verschillende wijngaarden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de geboorte van vier Crus vernoemd naar de oude naam van de bijbehorende wijngaarden: Cua Longa, More, Muntrivè en La Riva.

Na evaluatie van de potentiële kwaliteiten van elke wijngaard, heeft Alfiero Boffa een belangrijke tweede stap genomen in de kelder. Afgezien van de selecties van de crus koos hij elk jaar verschillende percentages van de Crus om nog twee andere wijnen te creëren; twee Cuvées welke verder worden opgevoed in vaten van verschillende houtsoorten. Deze wijnen zijn de Collina della Vedova en Velo di Maya. Het doel van het maken van zowel de Crus als de Cuvées is om duidelijk te maken dat er twee manieren zijn om een grote Barbera te vervaardigen.

De vier Crus, gemaakt in de ouderwetse stijl, worden gemaakt volgende de traditionele criteria met betrekking tot de vinificatie en verdere opvoeding, je zou kunnen zeggen dat ze zijn geboren in de wijngaard met zo min mogelijk aanpassingen in de kelder door de wijnmaker. Aan de andere kant is er de moderne manier van het maken van de twee Cuvées waarbij de wijnmaker de wijn meer creëert in de kelder volgens zijn persoonlijke filosofie en ambitie. Het landgoed Vigne Unichi di Alfiero Boffa bestaat uit 25 hectare wijngaarden gelegen in San Marzano di Oliveto, Moasca en Nizza Monferrato.

Piemonte

Piemonte, wat letterlijk aan de voet van de berg betekent, is natuurlijk vooral bekend van de 2 grote rode jongens Barolo en Barbaresco en wellicht in iets mindere mate dankzij de Moscato d'Asti, maar dit zijn niet de enige wijnen die hier vandaan komen. Steeds vaker zien we ook in Nederland andere en vaak meer betaalbare wijnen uit dit fantastische gebied in Noord-Italië.

De belangrijkste druiven in Piemonte zijn Nebbiolo en Barbera bij de rode en Arneis en Cortese bij de witte. Dit wil niet zeggen dat er niks anders te krijgen is, integendeel en vaak van goede kwaliteit. Wie van wat wijnavontuur houdt doet er goed aan zich te storten in het avontuur dat Piemonte heet.

Wat verder opvalt aan Piemonte is het feit dat minder dan 5% van de wijngaarden als vlak te bestempelen is. Elke wijngaard ligt wel weer net even anders of net iets schuiner dan zijn buurman. Dit leidt ertoe dat elke wijngaard zo zijn eigen meso-klimaat heeft wat weer resulteert in een breed scala aan wijnen. Piemonte in het algemeen kenmerkt zich door hete zomers, mistige hersften en koude winters.

Het grappige aan de streek is ook nog dat het hoofdseizoen niet in de hete zomermaanden valt maar juist in oktober en november. Dit heeft alles te maken met dat andere topproduct wat de streek voortbrengt: Het witte goud of te wel de witte truffel. Mocht u ooit in het najaar in de buurt zijn vergeet dan niet de hoofdstad van de witte truffel Alba te bezoeken. Haast een verplicht nummer voor elke bourgondiër en gastrofiel. Heerlijk bij truffel is bijvoorbeeld de Muntrivé 2008 van Alfiero Boffa, die op van vier perselen met identieke omstandigheden (ligging, bodemgesteldheid, druivenstokken) vier verschillende cru's maakt, allen zeer verschillend van karakter. De Muntrivé 2008 heeft naast het uitgesproken fruit van de Barbera druif ook de stalaroma's (vlezigheid, truffel, rook) van een goed gejaarde wijn.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:




Barbera d'Asti Cru La Riva 2011 | Rode wijn | Italië - Vin Munnen Wijnen | Wijnhandel en WSET opleiding | Maastricht © 2019 - gosidesign