Sicilië, het zuidelijke eiland van Italië, is met een beplant oppervlakte van 200.000 hectare de grootste wijnleverancier van Italië. Dankzij de warme temperaturen, de zeewind en het heuvellandschap is Sicilië erg geschikt voor het produceren van wijn. Mede dankzij de wind hoeven de wijnranken in Sicilië weinig behandeld te worden met chemicaliën, waardoor het merendeel van de druiventeelt volledig organisch en biologisch zijn.
Alhoewel vroeger de reputatie van de (vaak kleine en onbekende) wijnhuizen niet de beste uit Europa was, worden de Siciliaanse wijnen steeds populairder. Inmiddels is Sicilië één van de bekendste wijnstreken uit Italië, grotendeels door haar karakteristieke inheemse druiven zoals de Cataratto en Zibibbo. Bijna 90% van de wijnproductie in Sicilië is dessertwijn, met name door het succes van de Marsala dessertwijnen. Ondanks dat Sicilië bekend is geworden als wijngebied door de Marsala wijn, wordt dit tegenwoordig zelden nog gedronken maar vooral gebruikt in gerechten. De rode en witte wijnen zijn daarentegen in opkomst en er is momenteel een zeer mooie en kwalitatief uitstekende collectie aan rode en witte wijnen beschikbaar.
Een goed voorbeeld van het gebruik van inheemse druiven is Tenute Galfano, welke ook nog het vergistingsproces start met "wilde gisten". Deze combinatie zorgt voor wijnen die een zeer uniek karakter hebben, maar deste interessanter zijn.