Mousserende Wijn zoeken

Birbet N.V. | Mousserende wijn | Italië
€ 12,00

Giacomo Vico, Birbet N.V. | Mousserende wijn | Italië

Italië | Zoet, Mousserend

Het rode broertje van de Moscato d'Asti. Heerlijk fris, fruitig, zoet en met een beetje bubbels.

 

 

Wijnhuis Giacomo Vico
Land Italië
Streek Piemonte
Wijnsoort Zoet, Mousserend
Druivensoort Brachetto
Jaar N.V.
Gerechten Fruit, IJs, Aperitief
0 beoordeling(en).    0 beoordeling(en).   |   Beoordeel

Giacomo Vico, Birbet N.V.
Italië, Piemonte
Alcohol: 6,0%
Druiven: 100% Brachetto

Kleur:

Helder kersenrood met lichte mousse.

Geur:

Rijp fruit van rode bessen, kersen en framboos. Hele fruitige en wat weeïge geur van de zoetheid.

Smaak:

Zoet maar door de lichte bubbels wel heerlijk verfrissend. Zachte wijn met veel fruit in de vorm van kersen, rode besjes, frambozen en aardbeien. De mousse is erg aangenaam en houdt het geheel mooi fris. Gemiddelde afdronk.

Beschrijving:

De lichte mousse wordt verkregen door tijdens het gistingsproces de natuurlijk ontstane koolzuur niet te laten ontsnappen maar deels in de wijn te vangen. Door het voortijdig afbreken van de vergisting houden we een zoete, laagalcoholische wijn over. Ideaal voor bij desserts met rood fruit. Ook in de zomer heerlijk inzetbaar als dorstlesser maar pas op……het kan erg hard gaan!

Giacomo Vico

De kelders van Giacomo Vico in Canale, provincie Cuneo in Noord Italië, dateren zover we weten van het einde van de 19e eeuw. Waarschijnlijk rond 1890, hoewel er geen officiële documenten zijn die getuigen van het exacte jaar. In dat jaar begon hij met het produceren en verkopen van wijn onder zijn eigen naam.
Giacomo begon met het maken van wijnen geteeld in de Roero en Langhe gebieden en verkocht ze voornamelijk in 300 en 350 lt vaten van de wijnmakerij.Vervolgens werden mandflessen ( 54 lt . Glascontainers ) geïntroduceerd en nog later werden de wijnen uiteindelijk gebotteld verkocht.

Uiteindelijk is er besloten om de focus te leggen op kwaliteit en niet op kwantiteit, zoals vandaag de dag nog steeds het geval is. Giacomo ontving spoedig awards in competities in binnen-en buitenland, waaronder een "Gold Medal" op de International Food Fair gehouden in Parijs in 1909. Daarnaast exporteerde hij wijn naar de Verenigde Staten en Argentinië.Toen de zoon van Giacomo, Dario was afgestudeerd volgde hij zijn op vader op in het bedrijf. Hij leerde alle technieken van de wijnhandel, maar Dario had een andere passie. In 1954 is Giacomo gestorven en Dario heeft besloten om de wijnhandel te sluiten.

De zoon van Dario treed vervolgens in 1970 weer in de voetsporen van Giacome. Hij keert terug naar Canale en zet een nieuwe onderneming op.
De geuren van de wijn en platteland begon hun leven opnieuw in te vullen. In 1990 werd een begin gemaakt met de renovatie van de oude gebouwen die werden gebruikt door Giacomo. In 1992 werd er weer wijn verkocht onder de naam van de oorspronkelijke eigenaar. Geïnspireerd door dezelfde geest als Giacomo Vico om alleen wijn te maken van de hoogste kwaliteit met behulp van druiven van de lokale wijngaarden Roero.

Piemonte

Piemonte, wat letterlijk aan de voet van de berg betekent, is natuurlijk vooral bekend van de 2 grote rode jongens Barolo en Barbaresco en wellicht in iets mindere mate dankzij de Moscato d'Asti, maar dit zijn niet de enige wijnen die hier vandaan komen. Steeds vaker zien we ook in Nederland andere en vaak meer betaalbare wijnen uit dit fantastische gebied in Noord-Italië.

De belangrijkste druiven in Piemonte zijn Nebbiolo en Barbera bij de rode en Arneis en Cortese bij de witte. Dit wil niet zeggen dat er niks anders te krijgen is, integendeel en vaak van goede kwaliteit. Wie van wat wijnavontuur houdt doet er goed aan zich te storten in het avontuur dat Piemonte heet.

Wat verder opvalt aan Piemonte is het feit dat minder dan 5% van de wijngaarden als vlak te bestempelen is. Elke wijngaard ligt wel weer net even anders of net iets schuiner dan zijn buurman. Dit leidt ertoe dat elke wijngaard zo zijn eigen meso-klimaat heeft wat weer resulteert in een breed scala aan wijnen. Piemonte in het algemeen kenmerkt zich door hete zomers, mistige hersften en koude winters.

Het grappige aan de streek is ook nog dat het hoofdseizoen niet in de hete zomermaanden valt maar juist in oktober en november. Dit heeft alles te maken met dat andere topproduct wat de streek voortbrengt: Het witte goud of te wel de witte truffel. Mocht u ooit in het najaar in de buurt zijn vergeet dan niet de hoofdstad van de witte truffel Alba te bezoeken. Haast een verplicht nummer voor elke bourgondiër en gastrofiel. Heerlijk bij truffel is bijvoorbeeld de Muntrivé 2008 van Alfiero Boffa, die op van vier perselen met identieke omstandigheden (ligging, bodemgesteldheid, druivenstokken) vier verschillende cru's maakt, allen zeer verschillend van karakter. De Muntrivé 2008 heeft naast het uitgesproken fruit van de Barbera druif ook de stalaroma's (vlezigheid, truffel, rook) van een goed gejaarde wijn.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:
Birbet N.V. | Mousserende wijn | Italië - Vin Munnen Wijnen | Wijnhandel en WSET opleiding | Maastricht © 2019 - gosidesign