Rode Wijn zoeken

Barbera d'Alba Superiore DOC 2010 (0.375) | Rode wijn | Italië
€ 12,00

Giacomo Vico, Barbera d'Alba Superiore DOC 2010 (0.375) | Rode wijn | Italië

Italië | Rood | Droog

Rijke, rijpe en krachtige rode wijn en de grote broer van de Barbera d'Alba. Het jaar houtopvoeding heeft deze rode wijn uit het noorden van Italië veel complexiteit bezorgd.

Wijnhuis Giacomo Vico
Land Italië
Streek Piemonte
Smaak Rood
Wijnsoort Droog
Druivensoort Barbera
Jaar 2010
Gerechten Wild, Rood Vlees, Stoofschotels, Kaas
0 beoordeling(en).    0 beoordeling(en).   |   Beoordeel

Giacomo Vico, Barbera d'Alba Superiore 2010 D.O.C.
Italië, Piemonte
Alcohol: 14,0%
Druiven: 100% Barbera

Kleur:

Diep donkerrood met een bordeauxrode gloed aan de rand.

Geur:

Extreem expressieve neus met veel overrijp fruit van rode bessen, kersen en bosvruchten. Verder kruiden in de vorm van rozemarijn en peterselie. Ook de geuren van het houtgebruik komen heel mooi terug. Hints van vanille, toast, tabak en cedar. Verder pruimen, wat chocolade en de eerste hint van wat leertonen (tertiaire aroma’s)

Smaak:

Droog met direct een vol mondgevoel. Veel rijp fruit, duidelijk houtgebruik en nog flink wat alcohol. Tannine zijn duidelijk aanwezig maar wel volledig rijp en dus zacht. Aroma's van kersen, bessen, vanille, kruiden, toast wat chocolade en leer. Klein bittertje achterin. Lange finale!

Beschrijving:

Handmatig geplukte druiven en een strenge selectie dragen zorg voor een hoge kwaliteit in het glas. Regelmatige bâtonnage (het omroeren van de wijn) zorgt voor veel kleur en extractie in de wijn. Nu nog een klein beetje uit balans (met name de alcohol). Zal met de jaren meer en meer in balans komen alhoewel nu al prima drinkbaar zeker aan tafel en belucht. De wijn heeft 1 jaar op kleine barrique gelegen en 1 jaar op fles alvorens op de markt te worden gebracht. Aan te raden bij harde kazen van de koe, stevige pasta en rood vlees.

Giacomo Vico

De kelders van Giacomo Vico in Canale, provincie Cuneo in Noord Italië, dateren zover we weten van het einde van de 19e eeuw. Waarschijnlijk rond 1890, hoewel er geen officiële documenten zijn die getuigen van het exacte jaar. In dat jaar begon hij met het produceren en verkopen van wijn onder zijn eigen naam.
Giacomo begon met het maken van wijnen geteeld in de Roero en Langhe gebieden en verkocht ze voornamelijk in 300 en 350 lt vaten van de wijnmakerij.Vervolgens werden mandflessen ( 54 lt . Glascontainers ) geïntroduceerd en nog later werden de wijnen uiteindelijk gebotteld verkocht.

Uiteindelijk is er besloten om de focus te leggen op kwaliteit en niet op kwantiteit, zoals vandaag de dag nog steeds het geval is. Giacomo ontving spoedig awards in competities in binnen-en buitenland, waaronder een "Gold Medal" op de International Food Fair gehouden in Parijs in 1909. Daarnaast exporteerde hij wijn naar de Verenigde Staten en Argentinië.Toen de zoon van Giacomo, Dario was afgestudeerd volgde hij zijn op vader op in het bedrijf. Hij leerde alle technieken van de wijnhandel, maar Dario had een andere passie. In 1954 is Giacomo gestorven en Dario heeft besloten om de wijnhandel te sluiten.

De zoon van Dario treed vervolgens in 1970 weer in de voetsporen van Giacome. Hij keert terug naar Canale en zet een nieuwe onderneming op.
De geuren van de wijn en platteland begon hun leven opnieuw in te vullen. In 1990 werd een begin gemaakt met de renovatie van de oude gebouwen die werden gebruikt door Giacomo. In 1992 werd er weer wijn verkocht onder de naam van de oorspronkelijke eigenaar. Geïnspireerd door dezelfde geest als Giacomo Vico om alleen wijn te maken van de hoogste kwaliteit met behulp van druiven van de lokale wijngaarden Roero.

Piemonte

Piemonte, wat letterlijk aan de voet van de berg betekent, is natuurlijk vooral bekend van de 2 grote rode jongens Barolo en Barbaresco en wellicht in iets mindere mate dankzij de Moscato d'Asti, maar dit zijn niet de enige wijnen die hier vandaan komen. Steeds vaker zien we ook in Nederland andere en vaak meer betaalbare wijnen uit dit fantastische gebied in Noord-Italië.

De belangrijkste druiven in Piemonte zijn Nebbiolo en Barbera bij de rode en Arneis en Cortese bij de witte. Dit wil niet zeggen dat er niks anders te krijgen is, integendeel en vaak van goede kwaliteit. Wie van wat wijnavontuur houdt doet er goed aan zich te storten in het avontuur dat Piemonte heet.

Wat verder opvalt aan Piemonte is het feit dat minder dan 5% van de wijngaarden als vlak te bestempelen is. Elke wijngaard ligt wel weer net even anders of net iets schuiner dan zijn buurman. Dit leidt ertoe dat elke wijngaard zo zijn eigen meso-klimaat heeft wat weer resulteert in een breed scala aan wijnen. Piemonte in het algemeen kenmerkt zich door hete zomers, mistige hersften en koude winters.

Het grappige aan de streek is ook nog dat het hoofdseizoen niet in de hete zomermaanden valt maar juist in oktober en november. Dit heeft alles te maken met dat andere topproduct wat de streek voortbrengt: Het witte goud of te wel de witte truffel. Mocht u ooit in het najaar in de buurt zijn vergeet dan niet de hoofdstad van de witte truffel Alba te bezoeken. Haast een verplicht nummer voor elke bourgondiër en gastrofiel. Heerlijk bij truffel is bijvoorbeeld de Muntrivé 2008 van Alfiero Boffa, die op van vier perselen met identieke omstandigheden (ligging, bodemgesteldheid, druivenstokken) vier verschillende cru's maakt, allen zeer verschillend van karakter. De Muntrivé 2008 heeft naast het uitgesproken fruit van de Barbera druif ook de stalaroma's (vlezigheid, truffel, rook) van een goed gejaarde wijn.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in:
Barbera d'Alba Superiore DOC 2010 (0.375) | Rode wijn | Italië - Vin Munnen Wijnen | Wijnhandel en WSET opleiding | Maastricht © 2021 - gosidesign