De kelders van Giacomo Vico in Canale, provincie Cuneo in Noord Italië, dateren zover we weten van het einde van de 19e eeuw. Waarschijnlijk rond 1890, hoewel er geen officiële documenten zijn die getuigen van het exacte jaar. In dat jaar begon hij met het produceren en verkopen van wijn onder zijn eigen naam.
Giacomo begon met het maken van wijnen geteeld in de Roero en Langhe gebieden en verkocht ze voornamelijk in 300 en 350 lt vaten van de wijnmakerij.Vervolgens werden mandflessen ( 54 lt . Glascontainers ) geïntroduceerd en nog later werden de wijnen uiteindelijk gebotteld verkocht.
Uiteindelijk is er besloten om de focus te leggen op kwaliteit en niet op kwantiteit, zoals vandaag de dag nog steeds het geval is. Giacomo ontving spoedig awards in competities in binnen-en buitenland, waaronder een "Gold Medal" op de International Food Fair gehouden in Parijs in 1909. Daarnaast exporteerde hij wijn naar de Verenigde Staten en Argentinië.Toen de zoon van Giacomo, Dario was afgestudeerd volgde hij zijn op vader op in het bedrijf. Hij leerde alle technieken van de wijnhandel, maar Dario had een andere passie. In 1954 is Giacomo gestorven en Dario heeft besloten om de wijnhandel te sluiten.
De zoon van Dario treed vervolgens in 1970 weer in de voetsporen van Giacome. Hij keert terug naar Canale en zet een nieuwe onderneming op.
De geuren van de wijn en platteland begon hun leven opnieuw in te vullen. In 1990 werd een begin gemaakt met de renovatie van de oude gebouwen die werden gebruikt door Giacomo. In 1992 werd er weer wijn verkocht onder de naam van de oorspronkelijke eigenaar. Geïnspireerd door dezelfde geest als Giacomo Vico om alleen wijn te maken van de hoogste kwaliteit met behulp van druiven van de lokale wijngaarden Roero.