De Douro was in 1756 het eerste gebied ter wereld dat een eigen appellatie kreeg. Het meest bekend is dit gebied waarschijnlijk om de port die hier vandaan komt maar tegenwoordig komen er ook steeds meer en bovenal hele goede niet-versterkte wijnen vandaan op basis van de regionale druiven. De wijngaarden zijn over het algemeen allemaal op hoogte en op terrassen aangelegd op een ondergrond van schist. Als je hier ooit bent geweest begrijp je waarom dit op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een onbeschrijvelijk mooi gebied met klasse wijnen.
De Douro vallei staat bekend als sterkst kwalitatief wijnproductie-regio van Portugal. Naast het alom bekende port wordt hier ook steeds meer wijnen geproduceerd van hoge kwaliteit. Druiven die voor port ook gebruikt worden, zoals de Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) en Touriga Franca, worden steeds meer ingezet om kwaliteitswijnen mee te produceren. Meestal krijgen deze wijnen houtrijping en een minimale periode van rijping op de fles. Een goed voorbeeld hiervan is de Vinho Tinto Reserva van Quinta da Cassa, wat een heerlijke fruitige maar volle en fluweelzachte rode wijn is. Voor de witte wijnen, de branco’s, worden eveneens voornamelijk inheemse druivensoorten gebruikt. Deze staan bekend om hun weelderige en aromatische karakter met eveneens vaak een aantal maanden hout- en flesrijping.