‘Leuk’ aan Frankrijk is dat de naam van de wijndruif maar zeer zelden op het etiket gevonden kan worden. Voor wijnen uit de Bourgogne is dat niet anders; maar zeer zelden zal Chardonnay voor de witte wijnen en Pinot Noir voor de rode toegekend worden op het etiket. De witte wijnen uit de Bourgogne (meestal Chardonnay) zijn veelal gerijpt op kleine eikenhouten vaten (behalve in Chablis) en kunnen veel body hebben en zeer complex zijn met aroma’s van citrus, wit steenfruit en tonen van biscuit. De rode wijnen uit de Bourgogne van Pinot Noir zijn de beste en langst levenden ter wereld.
Waar grote Bourgogne wijnen vaak juist door het terroir (kalkgesteente) hun complexiteit winnen, worden ‘modernere’ wijnen ook wel op een internationalere stijl gemaakt. Dit betekent vooral een dominantere houtaanwezigheid in de wijnen, maar daardoor minder invloed van het terroir, wat ze helaas helaas minder karakteristiek voor de regio maakt.
Begin januari 2016 ben ik tijdens een week vakantie in de Bourgogne beland bij Thierry Drouin. Ik mag wel zeggen met een zeer smakelijk resultaat! Domaine Thierry Drouin is een wijnhuis gevestigd in Vergisson, Mâconnais in het zuiden van Bourgogne, maar zoals vele anderen heeft hij zijn wijnpercelen verdeeld over verschillende AOP's van Mâcon. Zijn wijnen vallen op door de hoge kwaliteit en expressie van het terroir, wat door de "internationalere" stijl van vele wijnhuizen tegenwoordig steeds minder voorkomt. Zijn wijnen zijn wat ons betreft dan ook een goed voorbeeld van hoe wijnen uit de Bourgogne zouden moeten zijn! Vooral van de vier Pouilly-Fuissé hebben we maar een klein aantal dozen, dus wees er snel bij, want op=op!